Hoe mogen we je helpen?

Hoe zien de BKR-gegevens er voor jou uit?

Een negatieve BKR-codering kan een hypotheek of lening onmogelijk maken. Wat kun je doen?

Leningen worden geregistreerd bij het BKR. Het wel of niet krijgen van een hypotheek is mede afhankelijk van de geregistreerde gegevens bij het BKR.

Voordat je een hypotheek kunt aanvragen, toetst de geldverstrekker eerst jouw inkomen en je kredietwaardigheid. Dit doen ze in hun eigen belang, maar ook om overkreditering te voorkomen. Daar heeft namelijk niemand baat bij. Hierbij speelt een grote rol wat er al aan kredieten openstaat. Daar kunnen ze eenvoudig achter komen door jouw gegevens op te vragen bij het BKR.

Wat staat er geregistreerd bij het BKR?

Veel mensen denken dat ze niets geregistreerd hebben bij het BKR, omdat ze geen schulden hebben. Toch hebben de meeste Nederlanders meerdere leningen op naam staan. Een lening is namelijk ook een uitgestelde lening of de mogelijkheid om rood te staan. Dit maakt jou mogelijk nauwelijks minder kredietwaardig, maar deze gegevens worden wel meegenomen bij het bepalen of je wel een hypotheek krijgt of niet. Wist je dat zelfs private lease zorgt voor een registratie bij het BKR? Van het maandbedrag wordt 100 procent als lening gezien. Overeenkomsten die voor 1 april 2022 zijn afgesloten blijven voor 65 procent geregistreerd staan

Wanneer ontstaat er een probleem?

Na beëindiging van een lening blijven de gegevens vijf jaar zichtbaar bij het BKR. Zolang er geen achterstanden op deze leningen aangetekend zijn, is dat geen probleem. Achterstanden in betaling worden aangetekend bij het BKR na een betalingsachterstand van meer dan twee maanden. Zodra ze op je naam staan, vormen ze een probleem. Bij het aanvragen van een lening zoals een hypotheek, kun je door de negatieve codering afgewezen worden.

Hoe krijg je een negatieve registratie van jouw naam af?

De organisatie die de negatieve registratie heeft verzorgd, kan het ook weer verwijderen. Achterstanden alsnog betalen zal niet de oplossing zijn. Maar een negatieve registratie kan ook een foutje zijn. Je komt in een lastige situatie terecht als je van mening bent dat de registratie onterecht is, maar de organisatie die het aan het BKR doorgegeven heeft het niet wil corrigeren. In dat geval kun je het voorleggen aan de geschillencommissie. Hierin zitten deskundigen die onpartijdig zijn. Zij kunnen ervoor zorgen dat de negatieve registratie alsnog wordt verwijderd.

Hoe vraag je jouw BKR gegevens op?

Je registratie inzien is gratis. Je betaalt alleen voor een gewaarmerkt kredietoverzicht. Dat overzicht kost je € 15,95. Je vraagt jouw gegevens op via de website van het BKR.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie